Hoe richt je een klein appartement in?

Wie alleen woont heeft geen groot huis nodig. Een appartement is voldoende en groot genoeg om comfortabel in te wonen. Wie wel samenwoont in een kleiner appartement moet slim omgaan met de gegeven ruimte. Slim positioneren van meubels en goed nadenken over wat wel en wat niet in het interieur past kan veel ruimte opleveren. Zelfs optisch door het gebruik van de juiste kleuren kan veel gewonnen worden. Een aantal tips om een kleine woonruimte toch groote te laten lijken op een rij.

Klein-appartement

Verdeel de ruimte

In een één-kamer-appartement wordt alles in een en dezelfde kamer gedaan. Eten, koken en slapen dus. Omdat alles al snel in elkaar overloopt is het overzicht binnen de kortste keren kwijt en wordt het een rommel in huis. Daarom is het beter om de aparte gedeeltes van elkaar te scheiden. En dit hoeft niet eens zo opvallend. Verschillende kleuren bieden uitkomst en ook meubels op de juiste plek zetten geven een geordend beeld en rust. Een mooie vloerlamp op de juiste plaats kan ook bijdragen aan wat scheiding.

Meubels met meer functies

Wanneer er weing plaats is het appartement is het handig om meubels met meerdere doeleinden te gebruiken. Denk aan een slaapbank waar je overdag op zit en in de nacht op slaapt. Of een tafel die uit kan schuiven wanneer je meer eters over de vloer hebt. Er zijn ook genoeg voorwerpen die naast hun eigen functie kunnen dienen als opbergkast, een poef bijvoorbeeld.

Lichte kleuren

Waarschijnlijk weet iedereen wel dat lichte kleuren een ruimte groter laten lijken. Maar een woonkamer die helemaal wit omgeven is dat wil ook niet iedereen. Het best is om een tweetal lichte kleuren te gebruiken voor het grootste gedeelte en een enkele iets donkere kleur om toch een klein contrast te krijgen. Dit maakt de kamer wat spannender en niet zo eentonig.

Gebruik elke centimeter

Vooral bij kamers met daken die schuin aflopen gaat veel ruimte verloren. Plekken waar je niet kan lopen en eigenlijk moeilijk komt. Hier kan zeker gebruik van gemaakt worden. Deze hoeken kunnen eenvoudig afgesloten worden met een schot ervoor. Daarachter kunnen gerust veel spullen worden opgeborgen. Mooi opgeruimd en netjes uit het zicht.

Planken aan de muur

Een grote kast ziet er leuk uit, maar heeft als nadeel dat er meteen veel ruimte verloren gaat. In een klein appartement kunnen hiervoor in de plaats beter planken aan de muur gebruikt worden. Met een beetje creativiteit kan dit er heel gezellig uit gaan zien. Er kunnen leuke foto’s op gezet worden of beeldjes om de boel wat op te fleuren.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *