Oude boerderij verbouwen tot woonboerderij

Velen zijn u al voorgegaan en velen zijn de drukke stad ontvlucht. Steeds meer mensen met een goed gevulde portemonnee verhuizen naar het platteland voor een pied-à-terre, een tweede huisje met uitzicht op lieflijke weiden, bospartijen en rondgrazend vee. Het leukste is natuurlijk om een oud boerderijtje op te kopen en deze in geheel eigen stijl op te knappen. De eerste inspectie van de oude eikenhouten spanten geeft aan dat het stulpje nog niet is verwoest door houtvretende organismen zoals de hout- en paalworm. Indien dat wel zo is, dan bestaan er allerlei middelen om deze diertjes naar een andere behuizing te laten zoeken. Het probleem is alleen dat u nooit zeker bent of het desbetreffende bestrijdingsmiddel echt heeft gewerkt. Hoe dan ook, uiteindelijk wilt u die mooie houten spanten behouden of in dezelfde staat herbouwen als karakteristiek elementen van uw eigen woonboerderij.

Op slopershoogte en nadenken over een goede vloer

Wanneer de volledige ruimte is gestript en alleen de houten spanten rechtovereind staan, dan wordt het tijd om eens na te denken over een goede vloer voor uw tweede huis. U kunt natuurlijk altijd teruggrijpen op beproefde vloerafwerkingen zoals forse eikenhouten vloerdelen of fraaie plavuizen, maar er bestaan vandaag de dag hele functionele producten die van uw woonboerderij een paleisje kunnen maken. Een modern paleisje vooral. Een cementgebonden vloerproduct zoals ‘woonbeton’ heeft in feite alles wat u nodig heeft voor een kwalitatieve woonvloer. Deze kan in allerlei kleuren worden toegepast en is snel te leggen. Door de toevoeging van kunststof grondstoffen is het product zelfnivellerend en dus betrekkelijk eenvoudig over een groot oppervlak te verspreiden. Na droging wordt de vloer ingesmeerd met een beschermende waxlaag. Woonbeton is bij uitstek het product om in combinatie met vloerverwarming toe te passen en is dus ook heel goed te gebruiken in de badkamer. Kijkt u eens bij Gietvloer Italia voor een goed overzicht wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is op dit gebied.

Vloer woonboerderij vervangen

Een oude boerderij van eind 19e of begin 20e eeuw beschikt meestal over een houten balkenvloer. Een goedkopere manier is natuurlijk om deze te isoleren, mits de draagconstructie nog goed is en mits de balken nog in goede staat zijn. Woonbeton is alleen aan te bevelen als de volledige vloer moet worden vervangen en als u grondig te werk wilt gaan. Voor een woonbetonvloer is een zeer stabiele ondergrond nodig. Dat kan alleen worden bereikt met een stevige onderliggende betonvloer.

 

Marco Bolders

Een gietvloer is inderdaad een goed idee voor dit soort toepassingen. De vloeren zijn bovendien eenvoudig over een vloer aan te brengen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *