Schapen houden als hobby

Schapen zijn ontzettend leuke en vooral ook sociale dieren. Schapen houden als hobby kan daarom ook veel plezier opleveren. Daarnaast kun je ook voorzien in eigen vlees wanneer je verantwoord vlees wilt eten. Je bent zelf verantwoordelijk voor de levensduur, kwaliteit en het voedsel wat ze krijgen. Wanneer je dus verantwoord wilt eten is dit een mogelijke manier. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je absoluut niet je eigen schapen wilt eten, maar dan kun je  nog steeds heel veel plezier beleven aan het houden van schapen.

Soorten schapen

Schapen zijn dieren die wereldwijd voorkomen, dit komt omdat ze in principe niet een speciale omgeving nodig hebben om te leveren. Ze leven wel graag in de wei, zodat ze lekker gras kunnen eten de hele dag. Van oudsher worden schapen gehouden voor hun wol-, vlees en melkproductie. Hierdoor zijn sommige rassen doorgefokt specifiek op een van deze kenmerken. Alleen Nederland telt al 13 verschillende schapenrassen, waarvan de meest voorkomende zijn:

  • Zwartbles
  • Texelaar
  • Veluws heideschaap
  • Schoonebeeker
  • Mergellandschaap
  • Zeeuws- en Fries melkschaap
  • Drents heideschaap
  • Kempisch heideschaap

Schapen verzorgen

Bij het verzorgen van schapen zijn een aantal dingen heel belangrijk. Schapen dienen goede voeding te krijgen, een goed onderdak te hebben. Daarnaast zijn de vacht, de mest en de klauwen belangrijke aandachtspunten bij de verzorging van de dieren.

Onderdak

Schapen kunnen makkelijk een heel jaar buiten verblijven. Hun vacht is dik genoeg, maar toch vinden ze het fijn om in de zomer in de schaduw te liggen en tijdens de winter is een warm plekje ook fijn voor ze. Ideaal gezien hebben de schapen toegang tot een open hok waar ze in en uit kunnen lopen, in een wei met schaduw en een goede omheining.

Voeding

Schapen eten ruwvoer – hooi en gras – en dit kan indien nodig aangevuld worden met krachtvoer. Daarnaast drinken schapen gewoon water, schoon water is dus erg belangrijk voor ze. Het hooi wat ze eten is belangrijk voor de darmen van de schapen, hier zitten namelijk alle vezels in.

Een schaap heeft tanden in de onderkaak en 24 kiezen in de onder- en bovenkaak. Nadat ze hebben gegeten begint de herkauwing, een schaap heeft 4 magen.

Vacht

De wollen vacht van een schaap moet goed aanvoelen en geen klitten of vervuiling bevatten.  Wanneer de vacht er wel vuil uitziet kan dit duiden op gezondheidsproblemen van het schaap. Denk hierbij aan diarree wat aan de wol is blijven zitten of een parasiet die jeuk veroorzaakt.

Wanneer de vacht helemaal gezond is moeten de schapen eenmaal per jaar geschoren worden. Dit kan het beste tijdens een warme periode, het wolvet is dan zacht waardoor de vacht gemakkelijk geschoren kan worden. Ook kunnen schapen dan in een warme periode wennen aan hun korte vachtje.

Mest

Zoals bij elk dier zegt de ontlasting van een schaap veel over de gezondheid en conditie van het schaap.  Belangrijk is de kleur van de mest; is de mest zwart, geel, rood of groen? Bij rode en zwarte mest kan er sprake zijn van gestold bloed. Groene mest kan duiden op het eten van veel vers gras. Gele mest is vaak bij jonge schapen te zien, maar kan geen kwaad. Wanneer een schaap diarree heeft is er wel een probleem, hierdoor kan het schaap uitdrogen. Diarree ontstaat soms door wormen of parasieten. Het is daarom belangrijk schapen regelmatig te ontwormen.

Klauwen

De hoeven van schapen moeten regelmatig gecontroleerd worden om zo ziekte en kreupelheid tijdig te signaleren. Gemiddeld moet dit zo’n 2 keer per jaar. De hoeven van schapen moeten dan ook schoongemaakt worden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *